Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /storage/content/95/158195/xn--betalningsanmrkning-swb.net/public_html/wp-content/themes/thesis_17/lib/classes/comments.php on line 156 Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /storage/content/95/158195/xn--betalningsanmrkning-swb.net/public_html/wp-content/themes/thesis_17/lib/classes/comments.php on line 156 Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /storage/content/95/158195/xn--betalningsanmrkning-swb.net/public_html/wp-content/themes/thesis_17/lib/classes/comments.php on line 156 Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /storage/content/95/158195/xn--betalningsanmrkning-swb.net/public_html/wp-content/themes/thesis_17/lib/classes/comments.php on line 156 Skuldrådgivning | Betalningsanmärkning

Skuldrådgivning


Om du är skuldsatt och har betalningsanmärkning så behöver du inte känna att det inte finns någon väg ut ur skuldfällan. Det finns möjlighet att få hjälp med din ekonomiska situationen genom att kontakta kommunens budgetrådgivning. Detta är en service som alla kommuner är skyldiga att erbjuda sina invånare, allt enligt Skuldsaneringslagen. På kommunens budgetrådgivning arbetar skuldrådgivare som ger dig stöd och råd om hur du kan gå vidare och de kan även hjälpa dig rent praktiskt med att skriva ansökningar osv. Att kontakta kommunens skuldrådgivning är frivilligt och kostnadsfritt och din skuldrådgivare har tystnadsplikt.

En del kommuner har öppen mottagning vissa dagar i veckan då du kan gå och träffa deras skuldrådgivare medan andra kommuner vill att du inleder kontakten genom att ringa upp och ha ett inledande samtal via telefon eller genom att boka en tid.

Inför din budgetrådgivning kan du samla ihop alla information som du har angående din ekonomiska situation och ta med dessa alternativt ha dem tillgängliga vid ditt samtal med din skuldrådgivare:

  • Inkomstuppgifter: lönebesked, utbetalningsbesked osv
  • Alla räkningar och utgifter du har, exempelvis hyresavier, elräkning, försäkringar osv.
  • En förteckning över de du är skyldig pengar samt summan du är skyldig dem. Kontakta gärna Kronofogdemyndigheten innan du kontaktar skuldrådgivningen och begär ut en förteckning över de skulder du har hos dem.

Under den första träffen/telefonsamtalet får du information om vad du kan vänta av denna skuldrådgivning och information om de krav det ställs för att få en skuldsanering godkänd av Kronofogdemyndigheten. Du har nu tagit det första steget till att få ordning på dina skulder och för att undvika ytterligare betalningsanmärkning.

Efter att du och din skuldrådgivare noga har gått igenom inkomster, utgifter samt skulder så får du veta hur stort belopp du kan betala av dina skulder med per månad. En skuldrådgivning innebär inte automatiskt att dina skulder kommer att försvinna, utan det innebär att din privatekonomiska situation blir ordnad på lång sikt. Din skuldrådgivare hjälper dig att kontakta de företag eller personer du har skulder till för att göra upp en betalningsplan som är realistisk för dina ekonomiska förutsättningar. Genom kommunens budgetrådgivning får du hjälp, råd och stöd om vad som är bäst just för dig.

För att denna skuldrådgivning skall lösa dina problem på sikt så måste du vara beredd på att ändra dina levnadsvanor och att hålla dig till den uppgjorda betalningsuppgörelsen. Om du inte gör det så får du vanligtvis ingen mer chans att ordna upp din siutation utan ditt ärende skickas till kronofogden. För att betalningsuppgörelsen över huvud taget skall gå igenom så måste givetvis motparten gå med på den.

Om du är mycket svårt skuldsatt och dina återbetalningsmöjligheter är så gott som obefintliga så kan du genom din skuldrådgivare få hjälp med att ansöka om skuldsanering hos Kronofogdemyndigheten. Uppfylls de krav som ställs för skuldsanering så kommer alla pengar utöver de som du behöver till de grudläggande behoven att gå till att betala dina skulder de närmaste fem åren. Även då du blir beviljad skuldsanering är det av yttersta vikt och värde att du sköter betalningarna. Missköter du detta kan skuldsaneringen avbrytas och du kommer att ha kvar alla dina skulder. Det kan låta jobbigt men alternativet är att ständig och livslång ekonomisk press över sig och då kan det vara värt det.